Franchising, belirli bir kitle içerisinde ün kazanmış firmaların adı ile satış yapmak isteyen bayilerin tercih ettiği sisteme verilen isimdir. Günümüzde de bu terimin tam karşılığı olan pek çok örnek yakın çevremizde bulunmakta. Örneğin Dominos Pizza, dünya çapında pizza sektöründe uzmanlaşmış bir marka. Doğal olarak farklı bir isimle açılan pizzacının tutmayacağını düşünen kişiler, Dominos Franchising başvurusu yaparak yeni açacak oldukları dükkanı Dominos Pizza adına açıyor. Bu sayede hem Dominos daha geniş bir kitleye ulaşmaya devam ediyor, hem de pizza dükkanı açmak isteyen girişimci daha fazla satış yaparak daha fazla gelir elde ediyor.
Hangi firmalar franchising veriyor ?
Her firma, Franchising sistemini kabul etmemekte. Çünkü bazı büyük kuruluşlar, işletmelerinin yöneticilerini kendisi seçmek istiyor. Ancak Burger King, Dominos gibi markalar, Franchising sistemine büyük önem vermekte. Ülkemizde bu markalar adına açılmış olan bayilerin tamamının Franchising sistemi kapsamında açıldığını söylemekte fayda var.
Dükkan kurarken dikkat edilmesi gerekenler
Bir istatistik çalışması yapılması için Ankara ilinin işlek caddelerinin birisinde iki adet karşılıklı pizza dükkanı kurulmuş. Bu dükkanlardan birisi, Franchising kapsamında Dominos Pizza ismi altında çalışan bir kuruluş olurken diğer pizzacı da tam tersine Franchising için para ödemek istemeyen bir kişi tarafından kuruluyor. 1 ay sonunda iki dükkanın da kazançlarına bakıldığında 192.816 TL fark oluştuğu görülmüş. Tabii ki de Franchising sistemine güvenen kişi en çok geliri kazanan dükkan olmuş.
Franchising başvurusu yapabilmek için de firmalar tarafından belirlenmiş kriterlere mutlaka uymanız gerekiyor.
Firmalar bu kriterleri değiştirme ve düzenleme hakkını tamamıyla saklı tutuyor.
Yapılan başvurular, markanın editörleri tarafından değerlendirmeye alınıyor ve uygun görülen başvuruların sahipleri yüz yüze görüşme için ofise çağrılıyor. Ofiste gerçekleşen görüşmenin ardından ya olumlu bir karar çıkıyor ya da kişi reddediliyor.
Eğer olumlu bir karar çıkarsa firma sizden talep ettiği ücreti size bildiriyor. Siz de bu ödemeyi yaptıktan sonra bu markanın adına bayinizi açma hakkını elde etmiş oluyorsunuz.
Dükkanın sahibi her ne kadar siz olursanız olun, eğer ki Franchising sistemine dahilseniz satmış olduğunuz paketlerin firmanın sunduğu paketler ile aynı olma zorunluluğu var. Yani siz örneğin Dominos Pizza adına aldığınız üyelikte gidip rastgele bir pizza satamazsınız. Firma tarafından belirlenen menüler vardır ve her dükkan için bu menüler geçerlidir.
Franchising ücretleri ne kadar ?
Franchising ücretleri ile ilgili söylenebilecek tam bir değer yok. Çünkü bu değerler, genellikle firmadan firmaya değişiyor. Hatta firmalar içerisinde de bayinin açılacağı şehre, caddenin işlekliğine bağlı olarak da bu fiyatın değiştiğini görebiliriz. Bu yüzden görüşme esnasında özellikle bu ücretin ne kadar olduğunu sorun. Kesinlikle bu şekilde bir sistem ile çalışmazsanız başarılı olmazsınız gibi bir olgu aklınızda oluşmasın. Eğer firma sizden yüksek meblalar talep ediyorsa bu ücreti ödemek zorunda değilsiniz. Kendi oluşumunuzu kurarak her şeye sıfırdan başlayabilir, daha iyi yerlere gelebilirsiniz.