Ana Sayfa Faydalı Bilgiler 25 Ağustos 2022 582 Görüntüleme

2023 Kıdem Tazminatı Hesaplama Nasıl Yapılır?

2023 senesi içerisinde kıdem tazminatının nasıl hesaplanması gerektiği ile ilgili konuya vurgu yapmadan önce kıdem tazminatı kavramının ne olduğuna değinmekte fayda olacaktır.

Kıdem Tazminatı Nedir?

İşçi statüsünde bulunan kişinin çeşitli nedenlerle işyerinden çıkarken, işveren ile 4857 sayılı kanun hükmünce işçiye ödemekle zorunlu tutulduğu paradır. Fakat kendi isteği ile işten ayrılanlar kıdem tazminatını almaya hak kazanmış sayılmazlar. Sözleşmenin feshedilmesi, kadın çalışanın evlendiği tarihten itibaren bir sene içerisinde kendi isteği ile bu çalışma feshini, sözleşme fasihini sona erdirmesi ya da ölüm nedeni ile son bulması halinde kıdem tazminatı kendilerini ödenir.

Bir İşçinin Tazminat Alabilmesi İçin Kaç Sene Çalışmış Olması Gerekir?

Bir işçinin aynı işyerinde ya da aynı işverene bağlı olarak faaliyet gösteren değişik işyerlerinde en az 1 sene boyunca çalışmış olması şartı tazminat alabilmesi için aranır.

Kıdem Tazminatı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bir işçinin işe başlama tarihinden itibaren başlamak koşuluyla hizmet akdi boyunca her geçen 1 sene için işveren kişi, işçiye 30 günlük brüt ücret üzerinden tazminat ödemekle yükümlüdür. Bir seneden artış gösteren süreler için ise aynı oran üzerinden ödeme yapılır ödenecek olan tutardan yalnızca % 0,759 oranında damga vergisi kesintisi yapılır.

2023 Senesinde Uygulanan Kıdem Tazminatı Tavanı Ne Kadardır?

Hesaplamayı olan ücreti açıklarken kullanılabilecek en çok Bir susar mevcuttur bu değer ise her yıl devlet aracılığı ile açıklanır 2023 senesinin ilk 6 ayı açısından kıdem tazminatı tavanı 7.638,98 TL olarak açıklamıştır.

Giydirilmiş Brüt Ücret Ne Anlama Geliyor?

İşçiye verilmiş aylık brüt maaş, yemek, yol, prim, ikramiye, yakacak yardımı gibi çeşitli yardım kalemleri ve maddi olanakları eklemek suretiyle elde edilmiş olan toplam brüt aylık geliridir.

Kıdem Tazminatı Almanın Şartları Nelerdir?

  • İşçinin Kendi isteği ile işten ayrılmamış olması ya da vefat etmiş olması işveren aracılığı ile ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı bir şekilde davranışı sebebiyle işlem çıkarılmamış olması.
  • Kendi dileği ile işlem ayrılmış ise eğer ayrılma nedeni iş kanununun 24. maddesinde belirtilen işçinin haklı bir sebebi kullanarak hemen işi bırakması şartına bağlı olması.
  • Kadın ise ve çalışırken evlenmiş ise evlendikten sonraki bir yıl içerisinde işin ayrılmak istemesi.

 

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

Franchising Nedir ?

Franchising Nedir ?

Tema Tasarım | Osgaka.com